VODIČ KROZ PINTEREST

Image

Sigurna sam da ste usput već čuli ili uhvatili hashtag na twitteru #pinterest ili čak videli predivnu fotografiju na FB stranici vašeg omiljenog brenda.  Polako, dolazimo do toga sta je ustvari Pinterest, a mnogo je toga lepog. 😉

ImageImage

ŠTA JE PINTEREST?

Pinterest je na svojoj veb stranici opisan kao virtualna tabla, odnosno mesto na kojem možete da „sakupite (okačite) stvari koje volite“.  Ostale definicije koje možete čuti su nešto tipa „online vision boards“ ili „image bookmarking website“. Pinterest se munjevitom brzinom pozicionirao na društvenim medijima i za sada nema konkurenata, čak je i premašio Google po ostvarenom saobraćaju. Hajde da vidimo koja je njihova tajna?!

Image

KAKO SE TO KORISTI I ZAŠTO JE TO MENI POTREBNO?

Kao što je rečeno gore u tekstu, Pinterest je vebsajt koji je prepun slika (svaka slika je nazvana “pin”). Pinterest koristi sličan sistem kao i gmail: prvo se registrujete na vebsajtu kako bi bili u opciji da vam Pinterest pošalje poziv (ili dobijete poziv od vašeg prijatelja); kada primite poziv da možete da koristite Pinterest, ulogujte se (možete se ulogovati čak I putem FB ili Twitter naloga) i napravite svoj profil. Na vašem novom, sjajnom, predivnom profilu ne nalazi se ništa!  Zapravo, nalaze se prazne table, koje ako upoređujemo sa blogovima su “kategorije”. One, nazovimo ih table kategorija, vam pružaju mogućnost da stavite slike koje vam se dopadaju. Neke od kategorija mogu biti: stvari koje volim, dekor, venčanice, motori, kola, cipele itd…

Verujem da već bledo gledate čitajući ove redove… Pošto slika govori 1000 reči, take a look … (Kao primer sam uzela kafe restoran Dolcino, na Miljakovcu www.dolcino.rs)

Image

KAKO DA DODAM SLIKE NA PINTERESTU?

Željenu sliku možete da stavite u izabranu  tablu “board” pošto se prvo ulogujete na tri načina:

1. Možete u pretrazi “search” na pinterestu ukucati šta želite, pronaći tu sliku I kada budete prešli mišem preko nje imaćete opcije “repin” (stavi u svoju tablu kategorija), “like” (lajkuj) ili “comment” (ako želite da diskutujete o fotografiji). Kada kliknete na “repin” pojaviće vam se padajući meni gde ćete moći da odaberete u koju tablu kategorija želite da stavite sliku koju ste pronašli. Takođe, u donjem desnom uglu nalazi se opcija da svaku repinovanu sliku možete objaviti na vašem tviter nalogu, ukoliko ste u settings prethodno povezali isti.

Image

Image

2. Pri prvom logovanju imaćete podršku od strane Pinteresta u vidu instaliranja opcije “Pin it” koju bi trebalo da sačuvate u bookmarks u vašem pretraživaču kako bi vam bila nadomak ruke kada vam zatreba. Kada instalirate pin it dugme dobijate mogućnost da npr. Odete na google images I vidite predivnu sliku s Bora Bora plaže. Poželite da je nekako sačuvate; kliknite na pin it dugme, na otvorenoj ste slici plaže I automatski ce vam se slika umanjiti I pojaviti opcija na slici “pin this”, I na kraju birate kategoriju gde da je pinujete (u koju tablu). Da rezimiramo, opcijom “pin it” bilo koju sliku s veba možete sačuvati u svom profilu na Pinterestu!

Image

3. Aploudovanjem slika sa vašeg kompjutera ili dodavanjem slika putem web adrese (URL). Ovo je jako jednostavno uraditi.

Image

Kao što smo ranije bili zaluđeni fejsbukom kada se tek pojavio, verujem da će i Pinterest izazvati sličnu pojavu kod nas „geek-ova“. Probajte, uživajte u pretraživanju lepih slika i obavezno nas pratite na Pinterestu (http://pinterest.com/cafedolcino/, http://pinterest.com/marthadenic/)

A do tada, uživajte u par predivnih fotografija …

ImageImageImageImageImageImage


6 thoughts on “VODIČ KROZ PINTEREST

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.