Šta znače oznake na kozmetici

Lista najčešćih dodataka koji nisu dobri za vas a nalaze se u sredstvima za higijenu i kozmetiku

Ok, da li vam je jasno da stvarno morate da vodite računa šta stavljate na sebe? Sve više istraživanja ukazuje da mnogi preparati pa čak i hrana imaju štetne, kancerogene ili otrovne dodatke.

Da se ne bi brzo pokvarili proizvođači u kozmetičke proizvode stavljaju različite konzervanse. Kada sledeći put odete u prodavnicu pogledajte sastav. Evo je lista najčešćih dodatak ai njihovih dejstva na vas.

1. BHA i BHT

BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a mogu uzrokovati alergijske reakcije na koži i endokrine bolesti.

2. Veštačke boje

PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, a nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kose sadrže ga u većoj količini nego svetle. Mešavina različitih hemikalija u boji je često kancerogena, a boje mogu sadržati i teške metale koji su otrovni.

3. Živa

Živa se nalazi u kozmetici a problem je što se lako upija preko kože i ulazi u organizam. Mmože uzrokovati alergijske reakcije, iritacije na koži i neurotoksične posledice.

4. Formaldehid

Sastojci koji otpuštaju formaldehid nalaze se u skoro svim proizvodima za negu lica, tela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte. Oni mogu da iritiraju disajne organe, uzrokuju astmu, alergije i reakcije na koži kao i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i prsima pa čak i nastanak raka.

5. Parabeni

Koriste se kao konzervansi u kozmetici, a veoma su štetni. Povezuju se sa rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija.

6. Propylene Glycol

Ovaj derivat nafte uzrokuje alergijske reakcije a dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se on nalazi u industrijskoj primeni.

7. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici za kupanje i tuširanje, poput šampona i pena za kupanje pa i pastama za zube. Smatra se da je kancerogen.

8. Triklosan

Konzervans koji se nalazi u kozmetici ima antibakterijsko delovanje, a može da uzrokuje hormonalne bolesti i utiče na rast bakterija.

9. Petrolatum

Mineral petrolatum nalazi se u uljima za bebe, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje make-up-a i sjaju za usne. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitisera i proširenih pora.

10. Cyclomethicone i Siloxane

Silikon može da poremeti hormone u telu.

Preuzeto u potpunosti sa http://www.dominomagazin.com

Advertisements

Ostavi komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s