Aktivan život – zdrav život

„Hodaj pravo, sedi pravo, bavi se sportom!“ reči su kojih smo se naslušali i donekle pridržavali dok smo još bili u srednjoj školi. Fizičko vaspitanje kroz srednjoškolsko obrazovanje je, da budem iskrena, bilo loše programski prezentovano, a mi devojke smo se stalno vadile na ovaj ili onaj način.

Upisao se fakultet, sa tim se i fizička aktivnost smanjila. Zapravo, nije je uopšte ni bilo, pogotovo kod mene jer sam studirala kompjuterski inženjering. Besomučni sati sedenja ispred kompjutera (čitaj programiranja, projektovanja) i naravno, ne treba izostaviti igranje video igrica. One su i danas veliki problem jer ti igranje pređe u naviku, ali sve je manje vremena za to, hvala Bogu.

Posle fakulteta sedenje se nastavlja, na poslu. Dok sam radila kao PR menadžer (sedam godina unazad) opet sam sedela većinu svog radnog vremena, zatrpana papirima i stresom. Posle posla se dolazilo kući i nastavljalo opuštanje uz video igrice. I tako u krug, sedam godina. U tom periodu, pohađali su se neki aerobici, pilatesi, pokoji krugić oko Ade Ciganlije i sve se svelo na „kada se setim i kada imam vremena“za fizičku aktivnost.

Od prekomernog sedenja dobila sam skoliozu, istegnutu tetivu i čvorove u leđima debljine najvećeg kamena na Zemlji.

Onda sam otkrila jogu. Pošto sam samoinicijativno krenula da je vežbam, radila sam teške vežbe posle kojih su me danima bolela leđa i dobijala kočenja da nisam mogla iz kreveta da ustanem po dva dana. Smanjila sam intenzitet i počela da se donekle osećam bolje. Nastavila sam da vežbam jogu, uporno, svaki drugi dan posle posla povlačila sam se u zen, oslobađajući se od stresnog dana na poslu.

Tražila sam nešto više do pukog „udahni – izdahni“ koje sam apsolvirala uz jogu. Pretraživala sam internet i došla do borilačke veštine Ninjutsu. Učinilo se jako interesantno iz razloga što ova veština kombinuje oko 18 različitih veština, među kojima su i delovi joge. Odmah sam zakazala trening u Bujinkan Ryoto Dojo – Ninjutsu klubu  i krenula.

Posle drugog treninga osetila sam poboljšanje u pogledu kičme koja me razbija na dnevnom nivou, posle osam sati sedenja. Borilačka veština kao takva, zahteva dosta opuštenosti, ali i kontrole u pogledu ispravnosti pokreta koji se prave. Takođe je odlična za žene, jer naučite da se samoodbranite ukoliko upadnete u neku neželjenu situaciju. 😉

Ako ste zainteresovani da živimo zdravo i treniramo, bacite pogled o čemu se tu radi. Ninjutsu veština

Zaključujem da je trebalo slušati nastavnike iz srednje škole „Hodaj pravo, sedi pravo, bavi se sportom!“. Ali, verujte, nikada nije kasno krenuti u novo, zdravo, sutra. Lakše se diše i pravilno sedi. 😉

Pozdrav od Ninje početnika.

Ninja

 

Advertisements

Ostavi komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s