Najavljen deveti Belgrade Design Week

Deveti Belgrade Design Week održaće se od 6. do 11. oktobra u staroj fabrici Staklopan, u Ulici Strahinjića bana 7-9, na Dorćolu, najavljeno je juče na konferenciji za medije, održanoj u Skupštini Grada. Konferenciju je otvorio Jovan Jelovac, osnivač Belgrade Design Week-a, koji se tom prilikom zahvalio svima koji su podržali ovu manifestaciju i omogućili da se svetu predstavi najbolje iz Srbije.

– Ovo je prvi put da se BDW održava pod pokroviteljstvom Predsednika Repulike i gradonačelnika Beograda. Nadamo se da će i narednih godina biti tako, jer nastojimo da kreativna industrija i dizajn dobiju mesto koje zaslužuju u čitavoj svesti naroda, kao ozbiljan partner u vremenima krize. Ideja je da svaki dizajner bude nukleus novog početka i budućnosti ove zemlje. Jako je važno da u ovoj teškoj godini mi ne odustanemo i zato se trudimo da BDW bude neka vrsta ohrabrivača naroda. Naša poruka je STVORI NOVU VREDNOST, poručio je Jovan Jelovac.

On je ukazao na misiju BDW-a da usmerava pažnju javnosti na zapostavljene ikone domaće arhitekture, počevši od fabrike Kluz, Muzeja savremene umetnosti, hotela Jugoslavija, pa do stare fabrike Staklopan na Dorćolu, kojoj će, nastavljajući tradiciju prethodnih godina, BDW vratiti nekadašnji sjaj.

Na konferenciji su učestvovali i Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu Grada Beograda, Nj.E. Laurent L.Stokvis, ambasador Holandije u Srbiji, Nj.E. Jozef Levi, ambasador Izraela u Srbiji, sekretar Ambasade Indije u Srbiji,Vinay Kumar, Karl Heinz Schmitz, ataše Ambasade Nemačke u Srbiji, Hose Umberto Kastro Viljalobos, otpravnik poslova u Ambasadi Meksika u Srbiji; Mihajlo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije i Mina Dimitrijević, predstavnik kompanije Gorenje.

-Veliko mi je zadovoljstvo da mi iz Sekretarijata za kulturu učestvujemo u manifestaciji Beogradska nedelja dizajna. Ovakvih manifestacija nema pregršt. Ovo je posledica višegodišnjeg truda entuzijasta, koji su uspeli da Beograd postane svet i da svet bude u Beogradu. To je očigledno učinak Beogradske nedelje dizajna. Ovo je dobra prilika za Beograd, jer talenat i umeće dolaze u njega i time se otvaraju vrata naše prestonice, rekao je sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević.

Centralni deo Belgrade Design Week-a predstavlja međunarodna konferencija Brand New World, koja se održava 9, 10. i 11. oktobra, na kojoj će govoriti predavači iz više od 20 zemalja, iz različitih kreativnih industrija – Massimiliano Fuksas, Zuzanna Skalska, Michel Rojkind, Tom Strala, Christian Kerez, BBH / Bartle Bogle Hegarty, Nicolas le Moigne, Guido Woska / Designit, Ido Garini / Studio Appetit, Gavrilo Bozovic / restons-serieux, Igor Kordey, Irena Kilibarda, Milos  Dimčić, Kim Herforth Nielsen / 3XN, Satya Sheel / Metrovalley i drugi. Festival će pratiti i program izložbi BDW DizajnPark, profesionalne radionice BDW DizajnLabs, kao i sada već tradicionalni projekat 100% Future Serbia, koji promoviše mlade dizajnere. Otvaranje 100% Future Serbia će biti održano 6. oktobra u KC Grad, dok će svečano otvaranje Belgrade Design Weeka biti 7. oktobra, u staroj fabrici Staklopan.
Ovogodišnji BDW održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Skupštine grada Beograda, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije, a uz podršku ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela.

Konferencija za novinare

Advertisements

Ostavi komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s