Anatomija ideje koja vredi milion dolara

Želite da budete preduzetnik/preduzetnica? Odgledali ste film “Social network” čak 10 puta. Sanjate na javi o ovome, dok sedite u zagušljivoj kancelariji  koju delite sa još petoro zaposlenih u poslu koji vam ne donosi osmeh na licu. Razmišljate glasno „Potrebna mi je samo dobra ideja – prava ideja.“

The-Social-Network-Movie-Poster

 

Činjenica 1: Ideje koje vrede milion dolara imaju sličnu anatomiju

Hajde da upoznamo Grega Ajzenberga. Sa samo 25. godina je prodao tri start-upa. Njegov poslednji start-up je 5by – mobilna aplikacija za streamovanje videa, koju je pokrenuo u Oktobru 2012. god. i oko godinu dana kasnije je prodao portalu StumbleUpon za astronomsku sumu. Ajzenberg razume razliku između ideje i ideje koja donosi milione. U stvari, on navodi da takve ideje imaju sličnu strukturu:

There’s an anatomy to ideas that have the potential to become venture-backed, large-scale successful businesses.

idea-implementation

Ajzenberg govori da tri osobine prate uspešne ideje.

Karakteristika 1: Ne možeš da zamisliš da živiš bez toga

Prema Ajzenbergu postoje ideje, a postoje i ideje koje menjaju svet. On iznosi da morate da toliko verujete u vašu ideju da ne želite da živite na ovom svetu ukoliko ista nije u njemu.

Na primer, ideja za Ajzenbergov poslednji start-up, je nastala iz ličnog nezadovoljstva zbog nemogućnosti da lako pregleda sadržaje na internetu. Kako on objašnjava „Pokušavao sam da pronađem app koji će mi nuditi sadržaje koje želim i koje mogu da odaberem prema svom raspoloženju i izboru. Nešto nalik muzičkim aplikacijama kao što su Pandora i Spotify, želeo sam da budem u mogućnosti da na svom iPadu imam kratke video sadržaje na čekanju uprkos tome da gledam TV ili da ih manuelno pretražujem putem interneta. Kada sam shvatio da takva app ne postoji, odmah sam osmislio projekat da napravim istu … Što nas dovodi do sledeće osobine …

ideas

Karakteristika 2: Od začeća do rođenja – Tvoja ideja mora da sazri

Evolucija ideje u projekat, a potom u kompaniju je sličan proces kao kod začeća, do trudnoće, pa potom do rođenja. Pre nego što i imate prototip koji je funkcionalan, potrebno je da testirate tržište i pronađete potencijalne klijente.

Pitajte ljude o svojoj ideji, provucite je kroz njihove potrebe. Identifikujte prave kupce.

marketing

Karakteristika 3: Tvoja ideja mora da je unovčiva

Ova karakteristika je u svakom pogledu idealna. Međutim mnogi preduzetnici ne razmišljaju unapred u ovom smeru. Pokrenuti posao koji vam je sve u životu je mnogo važnije nego želeti da vaša ideja bude sledeći Facebook.

Ajzenberg ističe da pravi preduzetnici ne rade posao zbog novca, već zbog sposobnosti da rade na nečemu do čega im je stalo, što ih vodi ka uspehu. Ajzenberg je bio inspirisan da postane preduzetnik jer je kao mali slušao priče koje mu deda pričao (koje su ga malo i plašile): „ Nisam želeo da se osećam kao talac radeći za poslodavce, radeći na projektima u koje lično ne verujem. I tako, sa 13. godina sam već bio spreman i naučen kako da pokrenem i vodim svoju kompaniju.

money-idea-752x483

Prestani da maštaš – delaj!

Učenje ne košta. Imaš internet? Uradi „domaći zadatak“, potom pokreni projekat oko ideje do koje ti je stalo. Posveti dosta vremena tome i doći ćeš do unovčive ideje!

Prevedeno sa engleskog

Advertisements

Ostavi komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s